ΑμΕΑ – Αιρετοί με Ένοχη Αδιαφορία

συναπάντησε ένα λαό κουρελιάρη, πεινασμένο, άρρωστο και χαροκαμένο,έδωσε το στίγμα για την επιτυχημένη διοίκηση του τόπου: Δικαιοσύνη, Συνείδηση, Ευσπλαχνία, Σοφία. Ούτε δάνεια, ούτε «θα». Ο Ιωάννης Καποδίστριας πέτυχε να οργανώσει εκ του μηδενός κράτος μέσα σε 3 χρόνια, θεμελίωσε την τοπική αυτοδιοίκηση, σύστησε κρατικό ταμείο, ώθησε τη γεωργία, μεγάλυνε τα σύνορα και δημιούργησε σχολεία και σχολές, και αυτά γράφονται χάριν συντομίας. Και το έργο του καρποφόρησε, γιατί ήταν δίκαιος και είχε συνείδηση.

 

Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τη χαρά να βρεθώ στην ετήσια κοπή της πίτας του Σωματείου των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Συνήθως, –λαθεμένα- σκοτεινιάζω όταν βλέπω έναν άνθρωπο με εμφανή αναπηρία. Αμέσως σκέπτομαι ότι είμαι εν δυνάμει ΑμΕΑ. Ότι δευτερόλεπτα με χωρίζουν από μια τέτοια θέση, καθώς ουδείς προγνωρίζει το μέλλον του. Αυτή τη φορά, όμως, η λύπη (τραγικά στο Παυσί – λυπο) δεν ήταν για τα άτομα που με περιέβαλλαν και με προσκάλεσαν στην ετήσια γιορτή τους, αλλά για τους τοπικούς μας άρχοντες και μνηστήρες. Για αυτούς που χρόνια ασχολούνται με τα κοινά, γιατί και τα λόγια τους κοινά και κενά ήταν.

Τι να πεις όταν σε καλούν σε γιορτή και πας με άδεια χέρια, με άδεια έργα; Αυτοί που είχαν και έχουν τη δύναμη των κομμάτων με τις επιχορηγήσεις των εκατομμυρίων, αλλά και όσοι διαθέτουν και διέθεταν τη δύναμη της εξουσίας έχουν οι ίδιοι τυφλή και κουφή ψυχή, είναι οι ίδιοι ΑμΕΑ, και τους πάνε «καροτσάκι» στις γραμμές της κεντρικής εξουσίας. Γιατί δε βλέπουν την κοινωνία ως εύσπλαχνοι υπηρέτες της, αλλά ως κυρίαρχοι διαχειριστές της.

Ως υποψήφιος δήμαρχος δε θέλω, ούτε και είναι του χαρακτήρα μου, να υποσχεθώ υλικά πράγματα στα ΑμΕΑ. Αυτό, όμως, που θα βεβαιώσω είναι ότι ως διοικητής του τόπου θα είμαι δίκαιος και η δημοτική αρχή θα έχει συνείδηση, ευσπλαχνία και μέτρα σοφίας προς όλους τους πολίτες. Και γράφω προς όλους, γιατί ΕΜΕΙΣ οι αρτιμελείς, βλέπουμε τις ανάγκες τους ως «Ειδικές» και τους υποβιβάζουμε, γιατί δεν πράττουμε τα μικρά, τα λίγα, τα αυτονόητα, ώστε να τους εξισώσουμε και να ξεπλύνουμε το άγος της αδιαφορίας μας.

Εν κατακλείδι, ποιοι είναι τελικά ΑμΕΑ; Αυτοί που δεν έχουν αρτιμέλεια και στερούνται ενός φυσιολογικού βίου ή αυτοί που άρχουν και ήρχαν του τόπου μας με αποδεδειγμένη ανθρωπιστική, ηθική και συνειδησιακή ψυχική αναπηρία και σύνδρομο διπολικής προσωπικότητας; Ίσως έπρεπε να ληφθούν μέτρα πρωτίστως για τους έσχατους, μέτρα που μόνο ο λαός της Καρδίτσας μπορεί να επιβάλλει στις 18 Μαΐου αποδεικνύοντας τη δική του ευαισθησία ή αναλγησία.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

«Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ» – Νέα Ελλάδα Σηκώνεται Τώρα