ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ

politikos gamos

Με πραγματοποίηση ερώτησης για το κόστος τέλεσης πολιτικού γάμου στο Δήμο Καρδίτσας παρενέβη ο Επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ κ. Ηλίας Σχορετσανίτης στο 18ο Δημοτικό Συμβούλιο που διεξήχθη την Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017. Ο κ. Σχορετσανίτης είπε χαρακτηριστικά:

«Προσωπικά δε θα επέλεγα να τελέσω το γάμο μου πολιτικά για λόγους θρησκευτικών πεποιθήσεων. Είναι, όμως, αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη, του κάθε δημότη, να τελεί το γάμο του με το πολιτικό τυπικό και αυτό το δικαίωμα θα ήθελα να υπερασπιστώ σήμερα με την ερώτηση που θα σας θέσω.

Το τέλος που επιβάλλεται για το ζευγάρι είναι 70 ευρώ. Ερωτώ το προεδρείο: Το τέλος αυτό είναι όντως ανταποδοτικό, όπως έχει ψηφιστεί από το ΔΣ επί δημαρχίας του κ. Βερίλλη; Αν είναι έτσι ποια η ανταπόδοση στο ζευγάρι;

Το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει εγκύκλιο στους δήμους (ΥΠΕΣΔΔΑ 2/2077/14-1-2005) πως "δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή τελών προς τους πολίτες, για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ. Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελών πρέπει να είναι αυτοί ακριβώς που πρόκειται να απολαμβάνουν την ωφέλεια από την παρεχόμενη υπηρεσία ή το εκτελεσθέν έργο. Η επιβολή τελών σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων, με ταυτόχρονη διάχυση του οφέλους σε ένα αόριστο πλήθος ατόμων δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ανταποδοτικότητας".

Δε θέτω θέμα τήρησης ή μη της νομιμότητας. Σήμερα τα νέα ζευγάρια δυσκολεύνται να παντρευτούν. Έχει κόστος. Λόγω της οικονομικής κρίσης πολλοί εξωθούνται να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο σε όμορους δήμους όπου το κόστος είναι μηδενικό. Σκέφτεστε κύριε δήμαρχε να καταργήσετε αυτό το τέλος ή θα συνεχίσετε να το επιβάλλετε στους δημότες; Τα μέχρι τώρα καταβληθέντα χρήματα πως έχουν αξιοποιηθεί;»

Ο Δήμαρχος απάντησε αναγνωρίζοντας πως το θέμα αυτό πρέπει να λυθεί και θα το φροντίσει, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γεννάδιος είπε πως παλαιότερα τα χρήματα αυτά κάλυπταν κάποια έξοδα, όπως υπερωρίες υπαλλήλων, παπύρου και λουλουδιών τα οποία σήμερα, όμως, δεν υφίστανται.

Από την πλευρά μας περιμένουμε την άμεση κατάργηση του τέλους των 70 ευρώ. Δυστυχώς, η ερώτηση που αφορά το πώς αξιοποιήθηκαν τα χρήματα αυτά μέχρι σήμερα –αφού δεν υπάρχουν παροχές στους νεόνυμφους- δεν απαντήθηκε αφήνοντας ερωτηματικά για τη διαχείριση.