ΛΑΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ «ΟΧΙ» ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

ΟΧΙ

Η μακραίωνη ιστορία μας έχει εν τοις πράγμασι αποδείξει στα μάτια της παγκόσμιας κοινότητας ότι ο ελληνικός λαός είναι φτιαγμένος για τα μεγάλα, για τα ιδεώδη της ανθρώπινης ύπαρξης. Έχουμε σηματοδοτήσει την παγκόσμια ιστορία με τη στάση ζωής μας, το πνεύμα μας, τη σκέψη μας και οι επιρροές αυτές είναι εμφανείς σε κάθε τομέα του «δυτικού πολιτισμού».

battlefield of thermopylae

Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940 διατρανώνει μια στάση ζωής, ένα πνεύμα ανυπότακτο και ελεύθερο, σύμφωνο με τις παρακαταθήκες της Ορθόδοξης Πίστης μας. Δεν είναι η μοναδική φορά στην ιστορία που Έλληνες είπανε το μεγάλο «ΟΧΙ». Ο Λεωνίδας στις Θερμοπύλες εξακτίνωσε ακριβώς αυτό το πνεύμα της αυτοθυσίας για το κοινό συμφέρον. Όσο μικροί και ανίσχυροι και αν είμαστε έχουμε τη δύναμη του Δαυίδ στα στήθια μας. Πρέπει αυτή η γνώση να μας γίνει κτήμα και κοινή ιστορία στα χείλη μας, στα παιδιά μας.

Ένα άλλο μεγάλο «ΟΧΙ» είπε ο Καποδίστριας στον Μέτερνιχ όταν ο τελευταίος πρότεινε να καταπνιγεί και να αιματοκυλιστεί η Ελληνική επανάσταση. Το πλήρωσε αργότερα ο Κυβερνήτης με την ίδια του τη ζωή. Το προγνώριζε.

kapodistrias

Τα μεγάλα «ΟΧΙ» συνοδεύονται από θυσίες ανθρώπων μυρωμένων με την ανωτερότητα πνεύματος που διακρίνει τον ελληνισμό μπροστά στην ΙΔΕΑ. Το 1940 είπαμε ένα μεγάλο «ΟΧΙ» σε αυτούς που θέλησαν να μας στερήσουν την ελευθερία. Όταν λαμβάνονται τέτοιες αποφάσεις δεν είμαστε ποτέ μόνοι. Η Παναγία είναι πάντα στο πλευρό μας στο αγώνα για την ελευθερία. Ελευθερώτρια και Πατριώτισσα! Αυτό το «ΟΧΙ» του 1940, όλοι γνωρίζουμε ότι έκρινε την έκβαση του 2ου παγκοσμίου πολέμου. Αλλάξαμε το ρου της ιστορίας.

inaosien

Είμαι βέβαιος ότι σήμερα που όλοι μιλάμε για την ηθική και αξιακή κρίση, η ψυχή του Έλληνα δεν έχει αλλάξει. Είμαστε τα παιδιά του Αριστοτέλη, του Λεωνίδα, του Καραϊσκάκη, του Καποδίστρια, του Καζαντζάκη, του Πλαστήρα και τόσων άλλων… Και έχουμε όλοι μία μάνα, προστάτιδα, ελπίδα και φως. Την Παναγία. Αυτή κέρδισε τον πόλεμο του 1940. Αυτή προστατεύει τα σύνορά μας και σήμερα. Δεν τα λέω εγώ, αλλά οι Άγιοι…

Είμαστε τόσο πλούσιοι, με τέτοιο «λιμνάζον» πνευματικό κεφάλαιο που όμοιό του δεν έχει κανείς λαός στη γη! Εκεί πρέπει να στραφούμε, από εκεί να αντλήσουμε δύναμη, κλήρος και λαός, ώστε να γίνουμε αυτό που ήμασταν. Το φως του κόσμου!

Τον Ιούλιο του 2015 οι Έλληνες είπανε ακόμη ένα «ΟΧΙ» απέναντι στην οικονομική εισβολή των ξένων. Ό,τι και να έπραξαν έπειτα οι κυβερνώντες, ο Ελληνικός λαός έδειξε έτοιμος να ορθώσει το ανάστημά του απέναντι σε όσους εχθρεύονται όσα συμβολίζει. Είναι αλήθεια ότι πρεσβεύει πάρα πολλά ο Έλληνας, και ας προσπαθούν να τον κάνουν να ξεχάσει.

synegeirei k enonei

Ελπίζουμε και ευχόμαστε ο Θεός να μας ελεήσει και αναδειχθεί ένας πνευματικός ηγέτης με το βάκιλο του ρωμιού. Όσοι και εάν επιβουλεύονται την όμορφη πατρίδα μας, όσα σχέδια και αν κάνουνε, ο Ελληνικός λαός, ο νέος Ισραήλ, όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά θα μεγαλουργήσει για να δείξει το δρόμο και στους υπόλοιπους λαούς. Όχι γιατί είμαστε οι άξιοι εμείς, αλλά γιατί είμαστε τα παιδιά της Παναγίας και η πατρίδα μας είναι η πατρίδα του Χριστού. Από τον έσχατο θα φανερωθεί η Δύναμή Του.

Για το Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ,

Ηλίας Σχορετσανίτης