ΔΗΜΟΣ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ «ΣΚΛΗΡΗΣ» ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ

windturbines

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να δημοσιοποιήσουμε τη θέση μας για την ενοικίαση έναντι 30.000€ κατ’ έτος, 38 στεμμάτων ιδιοκτησίας Δήμου Καρδίτσας σε εταιρεία εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών. Η στάση μας γενικότερα είναι επιφυλακτική σε ο, τι σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τη βιομηχανία «καθαρής» ενέργειας που έχει στηθεί γύρω από το αμφιλεγόμενο αυτό θέμα. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο είμαστε ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην μοναδικής ομορφιάς οροσειρά της Πίνδου. Η Ελλάδα έχει αρκετό ήλιο, ώστε να στραφεί σε άλλες ανανεώσιμες μορφές ενέργειας.

Το 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας έδωσε (κατά πλειοψηφία) το «ΟΚ» στην εταιρεία, ώστε να διέλθει γραμμή μεταφοράς ρεύματος από ανεμογεννήτριες μέσω του Δήμου μας. Πριν από μερικές ημέρες, και λίγους μήνες πριν αλλάξει η διοίκηση του Δήμου, το Δημοτικό Συμβούλιο μίσθωσε και έκταση για να διευκολύνει τις εργασίες.

Εμείς δυο σκέψεις κάνουμε. Κατ’ αρχάς, τί «σόι» επένδυση είναι αυτή που ο εργολάβος (κατά δημόσια δήλωσή του) έχει παραγγείλει υλικά, έχει αρχίσει δηλαδή το έργο, και έρχεται κατόπιν και ζητάει προς ενοικίαση έκταση του Δήμου; Τώρα ανακάλυψε ότι του είναι χρήσιμη; Αφού είχε ήδη σχέδιο για την πορεία της γραμμής διέλευσης ρεύματος. Και αν η Οικονομική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο δεν ενέκριναν την ενοικίαση; Ήταν υποχρεωμένες; Τι θα έκανε ο εργολάβος και πόσο θα κόστιζε η εναλλακτική του; Λιγότερα από 30.000€ κατ’ έτος αποκλείεται.

Με άλλα λόγια, δεν παραγγέλνεις το εμπόρευμα και μετά παζαρεύεις για εγκαταστάσεις, αν δεν είσαι βέβαιος. Εάν η εταιρεία εκμετάλλευσης ανεμογεννητριών είχε «ανησυχίες» θα είχε ζητήσει να ενοικιάσει την έκταση αμέσως μετά την χορήγηση άδειας διέλευσης ηλεκτρικής γραμμής από το Δήμο Καρδίτσας το 2016. Η τακτική της καταδεικνύει στον κοινό νου ότι την είχε «ψιλοσιγουράκι» την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς οι «όμοροι» ιδιώτες ήδη είχαν συμφωνήσει και εισέπραξαν το ενοίκιο του 2018... Εμάς μας υποσχέθηκαν ότι θα «ξηγηθούν» όψιμα…

Μήπως, αγαπητοί συμπολίτες, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μαζεύονται για να συζητήσουν ήδη ειλημμένες αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής; Από τη μία η εταιρεία εξοικονόμησε το ενοίκιο της χρήσης του 2017, το οποίο θα είχε ήδη πληρώσει εάν ήθελε να είναι εξασφαλισμένη ότι το έργο δε θα έχει «επιπλοκές» και από την άλλη ο Δήμος Καρδίτσας προσπάθησε να φανεί στην κοινή γνώμη «δυνατός διαπραγματευτής» τη στιγμή που η εναλλακτική της εταιρείας μπορεί να ήταν πολύ πιο ακριβή από 30.000€.

Σε περίπτωση που δεν είναι «εντάξει» η εταιρεία με την καταβολή του μισθώματος για χίλιους δύο λόγους, τί θα γίνει; Θα της γίνει έξωση; Προβλέπεται αποκατάσταση της αισθητικής και περιβαλλοντικής παρέμβασης; Πόσο θα κοστίσει με ποιανού έξοδα θα γίνει η αποξήλωση;

maxresdefault

Αναφορικά με το τίμημα, όταν το ακίνητο είναι μοναδικό δεν ισχύει η τιμή χωραφιού, αλλά καθορίζεται από τα χρήματα που είναι διατεθειμένη να δώσει η άλλη πλευρά σε σχέση με την εναλλακτική της. Το «ζητήσαμε τα διπλά» είναι διαπραγματευτικό επιχείρημα για την κοινή γνώμη της Καρδίτσας που τους ψηφίζει. Δηλαδή, η εταιρεία πρότεινε 15.000€ και ο «σκληρός» Δήμαρχος είπε 30.000€ και έκλεισε το «ντιλ». Και αν η εταιρεία έλεγε 10.000€ και ο Δήμαρχος 40.000€ ακατέβατα τι θα γινόταν; Θα «θύμωνε» η εταιρεία και δε θα έκανε το έργο; Πόσο ενοίκιο δίνει η εταιρεία στους ιδιώτες ανά στρέμμα άραγε;

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για μία εταιρεία, με την οποία τις οικονομικές διαπραγματεύσεις για τα αντισταθμιστικά οφέλη έκανε ο κ. Δήμαρχος «προσωπικά», όπως μας είπε πριν δύο χρόνια στο ΔΣ… Εμείς θεωρούμε την όλη επένδυση και τα αντισταθμιστικά οφέλη μια «παρωδία» με πραγματικές επιπτώσεις στην αλλοίωση του τοπίου και του οικοσυστήματος και έντονο το χρώμα του χρήματος.

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας