Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Bad Debt Overshadows Signs of Growth in Banking and FS

Ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ, ως αντιπολιτευτική δύναμη στο Δημοτικό Συμβούλιο και ενόψει των εκλογών του Μαΐου παρακολουθούμε το αφήγημα της Δημοτικής Αρχής ότι έχει δρομολογήσει τα περισσότερα έργα από ιδρύσεως του Δήμου. Το Δεκέμβριο ήταν 40εκ ευρώ, τον Ιανουάριο 45εκ, το Φεβρουάριο 50εκ. Τελευταία μιλάνε για 47εκ ευρώ. Όπως και να έχει, καλοδεχούμενα τα έργα και δεν μπορεί κάποιος να πει το αντίθετο, γιατί θα είναι εμπαθής.

Μην έχετε, όμως, καμία αμφιβολία ότι έργα τόσων εκατομμυρίων θα δει η Καρδίτσα χάρη στο «σάλτο» του Δημάρχου και τον εναγκαλισμό του με το ΣΥΡΙΖΑ και τις πολιτικές του (Σκοπιανό, μεταναστευτικό, παιδεία κλπ). Όλα έχουν το τίμημά τους και η Καρδίτσα «πλήρωσε» με το να κάνει την «πάπια» απέναντι σε σοβαρότατα ζητήματα. Κατά τα άλλα στήσαμε το άγαλμα του Καραϊσκάκη για να μας εμπνέει… Φευ!

Αυτή τη στιγμή η Δημοτική Αρχή σας δείχνει το «καλό προφίλ». Αυτό που έχει «φωτογένεια» και εξυπηρετεί εκλογικούς σκοπούς. Εμείς θα σας δείξουμε και το άλλο προφίλ, αυτό που με τη συμμετοχή μας στη διοίκηση του Δήμου θα αλλάξουμε.

Ένας καταχρεωμένος Δήμος, όπως ο Δήμος Καρδίτσας, με ποσά άνω των 30εκ ευρώ δεν έχει και πολλά περιθώρια για χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών. Αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Γι’ αυτό βλέπετε να μην έχουμε δρόμους, αλλά να έχουμε λάμπες led. Ο Δήμος έχει πρώτη προτεραιότητα την τράπεζα και μετά τον πολίτη και την πόλη. Το πραγματικό «success story» για οποιαδήποτε δημοτική αρχή της Καρδίτσας είναι ξεκάθαρα να μειώσει τις τραπεζικές οφειλές.

Οφειλές που βαρύνουν τις επόμενες δημοτικές αρχές και θα τις βαρύνουν για δεκάδες χρόνια ακόμη, κρατώντας την Καρδίτσα αλυσοδεμένη στη μίζερη πραγματικότητα. Πόσο μειώθηκε ο τραπεζικός δανεισμός του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή κατά τη διάρκεια της θητείας της σε ποσοστό επί του συνόλου και σε απόλυτα νούμερα; Ο Δήμος έχει πλεόνασμα ενός και πλέον εκατομμυρίου ευρώ. Πόσα πήγανε για πρόωρη εξόφληση κεφαλαίου; Μηδέν.

Ξέρετε τί παρουσιάστηκε ως επιτυχία; Ότι ρυθμίσανε τα δάνεια με τέτοιο τρόπο, ώστε οι δημοτικοί υπάλληλοι να πληρώνονται κανονικά και ο Δήμος να λειτουργεί ομαλά. Σε τέτοιο απελπιστικό σημείο φέρανε το Δήμο αυτοί που διοικούσαν εδώ και 20 χρόνια! Και εσείς, οι πολίτες, συνεχίζετε να ψηφίζετε μέσα από κόμματα και αποκόμματα, τον κουμπάρο, το γνωστό, το φίλο που έχει ταχθεί στο πλευρό του Α ή του Β. Ε, αυτός ο Α ή ο Β δεν έχει μέλημα το μέλλον του τόπου, αλλά τη δική του τετραετία και εικόνα, φροντίζοντας για την πολιτική του σταδιοδρομία ή επιβίωση. Δυστυχώς, η ίδια η Καρδίτσα καταδικάζει το μέλλον της με τη νοοτροπία της.

Η πόλη χρειάζεται ανθρώπους με πραγματικό όραμα και σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στον πυρήνα τους. Τα έργα μπορεί να είναι χρήσιμα για την καθημερινότητα, αλλά δε βελτιώνουν ούτε τη χρηματοοικονομική θέση του Δήμου, ούτε ανταποκρίνονται μακροχρόνια στο πρόβλημα της ανεργίας που μαστίζει την πόλη. Η Καρδίτσα έχει ανάγκη από οξυγόνο και οι κοντόφθαλμες πολιτικές τετραετίας που χαράσσουν οι Δημοτικές Αρχές είναι ανίκανες να επιλύσουν τα ζωτικά προβλήματα του τόπου.

Ο Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ έχει σχέδιο για την απομείωση του χρέους και τη δημιουργία υποδομών για αυξημένα δημοτικά έσοδα. Οι ΟΤΑ είναι «πρωταθλητές» στη διαφθορά. Δεν το λέμε εμείς αλλά εγγράφως η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης το 2018. Τόσα χρόνια με την ψήφο σας τροφοδοτείτε αυτή τη νοσηρή πραγματικότητα. Το από πού θα αρχίσουμε και τί είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε πιστεύουμε ότι το αντιληφθήκατε…

Για τη Δημοτική Παράταξη Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας