Η Καρδίτσα της «Καλαισθησίας» και οι «Ξιγκάδες» της εξουσίας.

fagopoti

Η εικόνα της πόλης είναι ίσως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες που πρέπει να έχει μια δημοτική αρχή. Εσείς πώς κρίνετε την εικόνα της Καρδίτσας; Έχουμε μια όμορφη πόλη; Έχουμε μια περιποιημένη πόλη; Κάθε έργο που γίνεται, από τη μικρότερη παρέμβαση μέχρι τη μεγαλύτερη, αναβαθμίζει αισθητικά το σημείο; Η γενικευμένη μας θέση είναι πως «όχι».

Εκτελούμε έργα και παρεμβάσεις, απλά για να γίνουν. Η εικόνα της Καρδίτσας θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη, αλλά είτε η έλλειψη φαντασίας, είτε η έλλειψη ζήλου για την αισθητική αναβάθμιση της πόλης την έχουν κάμει να φαντάζει στα μάτια του ξένου άχρωμη και άγευστη. Το μόνο για το οποίο «παραμιλάνε» οι επισκέπτες μας είναι το καλό service και το φθηνό φαγητό, αλλά αυτό είναι επιτυχία των ελευθέρων επαγγελματιών.

Εμείς, ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ, έχουμε και ιδέες, αλλά και τον τρόπο να αλλάξουμε αισθητικά την πόλη και να την κάνουμε «ενδιαφέρουσα» σε κάθε επισκέπτη. Δυστυχώς, κάποιοι-κάποτε σκέφτηκαν ότι η Καρδίτσα πρέπει να αναπτυχθεί σε ύψος και όχι σε πλάτος. Καταμεσής του κάμπου δώσανε δικαίωμα για 5όροφα κτήρια, με αποτέλεσμα σήμερα ο ουρανός να επισκιάζεται από γκρι, μουχλιασμένους και μουντούς τοίχους κτηρίων της δεκαετίας του ’70 και του ’80, ειδικά στο κέντρο. Δίνουμε την εικόνα μια πόλης παλιάς, κουρασμένης, απεριποίητης.

Ο Δήμος σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες των οικοδομών μπορεί να αναλάβει να βάψει κάποιους «μπαρουτοκαπνισμένους» τοίχους χάριν αισθητικής. Μπορεί να βρει χορηγούς για αυτό το «πρότζεκτ», όπως επίσης να ζητήσει από εγνωσμένης φήμης καλλιτέχνες γκράφιτι να κοσμήσουν τους τοίχους αυτούς, όπως τόσο όμορφα έκανε καφετέρια στην πλατεία Πλαστήρα. Είμαστε ο λαός που είδε πέτρες και οραματίστηκε Παρθενώνα, ας κάνουμε τα λοιπόν τα απλά.

20120830015012i amsterdam web

Ας δημιουργήσουμε σημεία ενδιαφέροντος. Πού περιμένετε να σταθεί ο επισκέπτης με την οικογένειά του να βγάλει μια φωτογραφία; Κάτω από τον Πλαστήρα και τον Καραϊσκάκη; Μακάρι, αλλά δεν είμαστε τέτοιοι. Το «I Love Karditsa» έχουν φροντίσει άλλοι ώστε να γίνει γνωστό και να μας διαφημίζει. Πρέπει να τοποθετηθεί σε κεντρικό σημείο κατά τα πρότυπα άλλων μεγάλων πόλεων και με λίγη δημιουργική φαντασία να γίνει ανάρπαστο ως σημείο ανάμνησης από μικρούς και μεγάλους.

Τα λουλούδια επίσης πρέπει να δώσουν αίγλη στην πόλη μας. Όλοι μας τα αγαπάμε, τα έχουμε στα σπίτια μας, τα χρειαζόμαστε στους δρόμους μας. Σε κάθε στύλο φωτός πεζόδρομου και μία γλάστρα. Χρειάζεται «κάλλος» σε ο, τι κάνουμε, αυτός είναι ο δικός μας τρόπος σκέψης.

lantern 3395567 960 720

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι η έλλειψη φαντασίας και ενδιαφέροντος από μια κουρασμένη Δημοτική Αρχή, που κάνει κάτι απλά «για να το κάνει». Προχθές είδα την πατέντα καταστηματάρχη (στο κέντρο της πόλης), ο οποίος για να παλέψει τη βρώμα των σκουπιδιών, έστρεψε ανεμιστήρα προς την πλευρά τους! Καταλάβατε που ζούμε; Στο απόλυτο «δε με νοιάζει – λύσε το μόνος σου» της Δημοτικής Αρχής. Ακόμη και η νέα γραμμή όδευσης τυφλών στην κεντρική πλατεία κάνει ένα αχρείαστο «Π» γύρω από το σιντριβάνι, έτσι για να αποκτήσει ενδιαφέρον η διαδρομή... Μόνον οι έχοντες το φως τους μπορούν να πάνε ευθεία. Ντροπή!

Και όλα αυτά είναι λίγα, καθώς υπάρχει ακόμη το θέμα των αδέσποτων, το θέμα των ανύπαρκτων και διαλυμένων πεζοδρομίων, το θέμα των σβηστών φώτων κατά τις νυχτερινές ώρες, το θέμα των κακοτεχνιών σε κεντρικές οδούς, το θέμα της καθαριότητας και της λειτουργικότητας των κάδων, το θέμα της κακής κατάστασης - επικινδυνότητας των ποδηλατοδρόμων, της έλλειψης ενός μεγάλου και φθηνού πάρκινγκ αυτοκινήτων για να «ανασάνει» το κέντρο της πόλης και μύρια ακόμη... Για όλα αυτά κάποιοι είναι υπεύθυνοι και πρώτοι εσείς που ψηφίζετε. 

Για να γίνουμε μια όμορφη πόλη πρέπει πρώτα οι Δήμαρχοι να σκέφτονται όμορφα και να είναι ευγενείς. Να βγάλουνε απ’ το μυαλό τους (ει δυνατό) τη «μπριζόλα της εξουσίας» και τα «ξίγκια των έργων» και να επικεντρωθούν στο στόχο της Καρδίτσας, ως μιας περιποιημένης, φιλόξενης και καλαίσθητης πόλης πολιτισμού και αθλητισμού, που πρωτοπορεί μέσα από ανθρώπους με γνώση και διάθεση άδολης συνεισφοράς. Εμείς, ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ είμαστε έτοιμοι να «ματώσουμε» γι’ αυτό το σκοπό. Εσείς θα επιλέξετε μεταξύ «ξιγκάδων» και καλοπροαίρετων.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ