Αξιότιμε Πρόεδρε κ. Βασιλάκο,

Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση επί του ζητήματος του εξωραϊσμού, ανάπλασης και ανάδειξης της παραποτάμιας περιοχής του ποταμού Γάβρα. Πολλοί είναι οι συνδημότες μας που θα επικροτούσαν ένα νέο πόλο έλξης στην πόλη μας. Η επιθυμία σας, όμως, όπως και των συνδημοτών πρέπει να τεθεί πρωτίστως σε ρεαλιστικές βάσεις,

καθώς βρισκόμαστε σε καιρούς κοσμογονικούς.
Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη (διακεκριμένο οικολόγο), η κρίση δεν είναι οικονομική, είναι κρίση ήθους, κρίση αξιών. Οι Έλληνες αυτή τη στιγμή δεν έχουν άμεση ανάγκη από εξωραΐσεις ποταμών και μπετά. Άλλη είναι η αιτία των δεινών μας προς αντιμετώπιση. Δε βλέπετε ότι η κοινωνία μας σαπίζει μέρα με τη μέρα;

Όζει, και θα πνιγούμε από τη μυρωδιά του εγωισμού και των παθών μας. Ο ρόλος μας, ως δημοτική αρχή, θα είναι να διατρανώσουμε το πνεύμα της Ελλάδας των Άριστων και όχι των Αρεστών. Να καταδείξουμε ότι Δημόσιος Υπάλληλος είναι αυτός που θέτει τον εαυτό του υπό των άλλων και όχι πάνω από την κοινωνία. Μια κοινωνία που νοσεί βαριά, δηλητηριασμένη από κόμματα και αποκόμματα, από νοοτροπίες που διαιρούν το λαό μας εδώ και 180 χρόνια. Πρέπει να αναδείξουμε τα πρότυπα της βαριάς μας κληρονομιάς, γιατί γίναμε αρνητές του εαυτού μας. Πρέπει να γίνουμε και πάλι Έλληνες.

Η Καρδίτσα, ως κύτταρο της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας βρίσκεται στο έρμαιο των διαθέσεων των διεθνών αγορών και τραπεζών. Είμαστε απόλυτα εξαρτώμενοι, γιατί δεν έχουμε ούτε το χρήμα, ούτε την εξουσία, ούτε τη δύναμη. Ειδικά σήμερα που ζυμώνονται γεωπολιτικές αλλαγές και ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή χρειάζεται να είμαστε ρεαλιστές περισσότερο από ποτέ. Ο Δήμαρχος είναι ο Φύλακας της πόλης και ως υποψήφιος θέτω πρώτη προτεραιότητα τη διαφύλαξη των υπαρχόντων δομών και την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε σύντομα, αλλά δεν έχουμε όλοι τη διαύγεια να αντιληφθούμε, γιατί έχουμε άγνοια. Και η άγνοια είναι η αιτία των κακών στον άνθρωπο κατά τον Πλάτωνα.
Αξιότιμε κ. Βασιλάκο, εμείς θέλουμε να ευαρεστήσουμε πρωτίστως τον Πλάστη και έπειτα την πλάση. Οι σύγχρονοι Άγιοι Πατέρες μάς έχουνε μιλήσει για την επερχόμενη οργή του Θεού, εάν δεν αλλάξουμε πνεύμα. Μαύρη μέρα έρχεται για την Ελλάδα, μπόρα και χαλάζι.
Μια παραποτάμια βόλτα με ευφραίνει και εμένα, και θα ήμουν υπερήφανος εάν συνέβαλλα σε ένα τέτοιο έργο. Από τη στιγμή, όμως, που έχω πλήρη συναίσθηση της τραγικής κατάστασης που μπορούμε να περιέλθουμε σύντομα, δε μου επιτρέπεται να υπόσχομαι έργα και τελικά να κλωτσάω πτώματα πεινασμένων ανθρώπων.
Εάν καταφέρω επί τη δημαρχία μου να επιλύσω το δυνητικό επισιτιστικό πρόβλημα των δημοτών μας, να δημιουργήσω ένα δίχτυ ασφαλείας, και να συνεισφέρω σε μια σκεπτόμενη κοινωνία θέτοντας το παράδειγμα, τότε ο εξωραϊσμός του ποταμού θα είναι εκ των ουκ άνευ. Ως τότε, δε μου επιτρέπεται να ζωγραφίζω με το δάχτυλο καρδούλες στο παράθυρο ενός αεροπλάνου που γνωρίζω ότι έχει χάσει τον έλεγχο. Το πηδάλιο χρειάζομαι για να το επαναφέρω.
Εκτιμώ την προσπάθειά σας να αποσπάσετε τη δέσμευση των υποψηφίων δημάρχων. Τη θεωρώ έξυπνη κίνηση, γιατί έχετε ένα όραμα, το αγαπάτε και επιθυμείτε να το κάνετε πράξη. Η πολιτική, όμως, είναι ευθύνη για όλη την κοινωνία και δεν μπορώ να σας υποσχεθώ ότι θα κάνω κάτι, απλά για να γίνω αρεστός και ενδεχομένως να υφαρπάξω την ψήφο σας. Το θεωρώ ευτελές. Οι προτεραιότητες μου θα είναι ξεκάθαρα άλλες, αλλά εφ’ όσων υπάρχουν επαρκείς πόροι (προσωπικό, χρήματα, χρόνος) θα προχωρήσουν όλα τα θέματα που θέσατε σε άμεση συνεργασία με την ΟικόΣφαιρα. Συμμεριζόμαστε το όραμά σας.
Το θέμα της οριοθέτησης της κοίτης μπορεί να υλοποιηθεί με τις κατάλληλες πολιτικές πιέσεις και επιμονή στην περιφέρεια, ώστε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Επίσης, η αλλαγή του ΓΠΣ είναι εφικτό να πραγματοποιηθεί (πάλι εντασσόμενη στο ΕΣΠΑ). Το πρωτόκολλο που έχει υπογραφεί με το Δήμο πρέπει να τιμηθεί, εφ’ όσων υπεγράφει. Η υλοποίηση των μελετών είναι πρόβλημα, λόγω των ιδίων κεφαλαίων που χρειάζονται (εκτός εάν υπάρχει 100% χρηματοδότηση από πρόγραμμα). Η κακή οικονομική κατάσταση του δήμου επιβάλλει από το νέο δήμαρχο πρωτίστως τη δημιουργία μηχανισμών εσόδων, ώστε μετά από την πρώτη τριετία να μπορέσει να συμμετέχει σε προγράμματα βελτίωσης της αισθητικής της πόλης. Τέλος, πρέπει να συνυπολογιστούν τα έξοδα συντήρησης, γιατί αλλιώς το έργο θα καταλήξει «στοιχειωμένο» και η Αρχή κατηγορούμενη. Αν η κοινωνία μας ήταν δομημένη σε ηθικά θεμέλια πολλά θα μπορούσαν να γίνουν. Δυστυχώς ΕΜΕΙΣ φταίμε και τώρα πρέπει να τα κάνουμε όλα καινούργια, αρχίζοντας από τον τρόπο σκέψης μας. Αν πράξουμε, όμως, κάτι θα το κάνουμε σωστά, γιατί οι αρχαίοι Έλληνες ήταν άνθρωποι του κάλους και της λεπτότητας. Όχι της προχειρότητας, της αρπαγής και του καιροσκοπισμού, όπως καταντήσαμε.
ΥΓ Επιθυμία μας είναι να έχουμε συνεργασία στο θέμα της βιολογικής καλλιέργειας κηπευτικών με πειραματικούς αγρούς σε δημοτική γη, προς πρακτική εκμάθηση των πολιτών. Αυτή είναι άμεση προτεραιότητα και δέσμευσή μας.
Μετά λόγου γνώσεως,
Ηλίας Σχορετσανίτης
Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας,
“Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ” – Νέα Ελλάδα Σηκώνεται Τώρα