Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ «ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ

anergia neon 748x498

Όλοι γνωρίζουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έφερε η οικονομική κρίση που σαρώνει την Ελλάδα είναι η ανεργία. Έχουμε νέους και νέες με προσόντα, με γνώσεις, με διάθεση προσφοράς και τους «αχρηστεύουμε». Αχρηστεύουμε μια ολόκληρη γενιά και την «εκπαιδεύουμε» είτε να ζει με 350€ το μήνα, είτε την εξωθούμε να ξενιτευτεί.

Ειδικά στην περιοχή μας, την Καρδίτσα, η ανεργία «θερίζει». Και ποιος ενδιαφέρεται; Ποιες είναι οι πολιτικές εκείνες δυνάμεις που κάνουν κάτι για την καταπολέμηση της μάστιγας; Καμία και Κανένας. Ξέρετε γιατί; Γιατί τους Άρχοντες δεν τους νοιάζει. Έχουν τακτοποιήσει τα της οικογενείας τους και από κει και πέρα ζητάνε ψήφους για να συνεχίσουν να «προσφέρουν» στον τόπο, αδιαφορώντας για τα ζωτικά προβλήματα της περιοχής. Αδυνατώντας να απαντήσουν σε αυτά και να δράσουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

Δε λέμε ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις και ραβδάκια, αλλά τουλάχιστον ο Δήμος Καρδίτσας με τον οποίο ασχολούμαστε θα μπορούσε να έχει καταβάλλει προσπάθειες για την ανακούφιση της ανεργίας. Μόλις λίγα χιλιόμετρα δίπλα, τα Τρίκαλα έχουν αναπτύξει μια άλλη δυναμική και έχουν ξεφύγει από τη μίζερη πραγματικότητα που επιβάλλει η εθνική δημοσιονομική πολιτική.

Εμείς ως Δημοτικός Συνδυασμός έχουμε βάλει στο «στόχαστρο» του προγράμματός μας το πρόβλημα της ανεργίας. Έχουμε τη διάθεση αλλά και σχέδιο, ώστε να πάψει η Καρδίτσα να «διώχνει» τα παιδιά της.

Κατ’ αρχάς υπάρχουν Δημοτικές εκτάσεις οι οποίες είναι αναξιοποίητες. Τί εμποδίζει το Δήμο να παραχωρηθούν με συμβολικό τίμημα για μετεγκατάσταση ή ίδρυση νέων επιχειρήσεων, σε βάθος πενταετίας; Ας δοθούν επιτέλους κίνητρα σε επιχειρήσεις μεταποίησης και επεξεργασίας με μηδενικά δημοτικά τέλη, αλλά και μείωση δημοτικών τελών σε επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 30 άτομα. Πώς περιμένουμε ένας επιχειρηματίας να έρθει στην περιοχή μας; Γιατί είμαστε καλοί άνθρωποι;  Χρειάζονται κίνητρα, και ο Δήμος πρέπει να προσφέρει ο, τι περνάει από το «χέρι» του.

Θα επιδιώξουμε με κάθε τρόπο, ειδικά με την μετεγκατάσταση του Δημαρχείου στο 1ο Λύκειο, ώστε το νυν δημαρχιακό κτήριο να γίνει θερμοκοιτίδα νέων επιχειρήσεων τεχνολογίας και καινοτομίας, παρέχοντας δωρεάν γραμματειακή, λογιστική και νομική υποστήριξη. Οραματιζόμαστε ένα σύγχρονο business center (επιχειρηματικό κέντρο) όπου για δύο χρόνια οι νεοσύστατες επιχειρήσεις θα μπορούν να δραστηριοποιούνται στα νηπιακά τους βήματα, έχοντας μηδενικά δημοτικά τέλη και ενοίκια, νομική και λογιστική υποστήριξη, σύγχρονο εξοπλισμό γραφείου και ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Το Παυσίλυπο ή το Στρατόπεδο Λουμάκη, (με έμφαση στο δεύτερο) θα πρέπει να αξιοποιηθούν στο έπακρο με τη συνεργασία του ιδιωτικού τομέα. Είναι αδιανόητο 25 χιλιόμετρα δίπλα να έχουμε 1 εκατομμύριο επισκέπτες και να μην «κλέψουμε» λίγο από το χρόνο τους, που σε απλή μετάφραση σημαίνει εισροή ξένου χρήματος.

Εμείς θα έρθουμε σε επαφή με το Δήμο Τρικκαίων και όμορους Δήμους, ώστε να δημιουργήσουμε ένα ενιαίο τουριστικό προϊόν για τη Δυτική Θεσσαλία και να το προωθήσουμε σε tour operators του εξωτερικού. Μια Δημοτική Αρχή πρέπει να κάνει περισσότερα πράγματα από αυτά που «προβλέπεται» όταν πονάει, σέβεται και έχει όραμα για τον τόπο της. Είναι αδιανόητο –το έχουμε τονίσει πολλές φορές- η Καρδίτσα με τόσους βυζαντινούς θησαυρούς, να μην υπάρχει καν στο χάρτη του «θρησκευτικού» τουρισμού.

Από την άλλη πλευρά στέκει ο πρωτογενής τομέας. Πρέπει να ενθαρρύνουμε εναλλακτικές καλλιέργειες. Ο Δήμος μπορεί να σταθεί αρωγός στις βαλλόμενες αγροτικές επιχειρήσεις, είτε σε επίπεδο διεκδικήσεων, είτε σε επίπεδο οργάνωσης, ενημέρωσης και δράσεων. Χρειαζόμαστε καθετοποιημένες μονάδες, ώστε όλη η υπεραξία του προϊόντος να καρπώνεται από τον παραγωγό. Αγορές υπάρχουν! Οι συνεταιρισμοί με τη μορφή που είχαν στο παρελθόν έχουν αποτύχει. Χρειάζεται και η συνδρομή του Δήμου για να «εκπαιδευτεί» ο αγροτικός πληθυσμός και κατόπιν να συνεχίσει στα επόμενα βήματα συσκευαστηρίων, ψυγείων και δικτύου διανομής. Ο Δήμος πρέπει να ιδρύσει Τμήμα Αγροτικής Συμβουλευτικής σε συνεργασία με ιδιώτες και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, ώστε η γνώση και η ποιότητα διαχείρισης να προέχει της παραγωγής.

Ολοκληρώνοντας, ως Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ, έχουμε πολλές ακόμη λύσεις να προσφέρουμε, όπως και ήδη το πράττουμε, προωθώντας το βιογραφικό νέων της περιοχής σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προς απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Μιας εμπειρίας πολύτιμης, καθώς οι νέοι επιστρέφοντας θα μεταφέρουν το άυλο αυτό κεφάλαιο στην περιοχή μας, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η Καρδίτσα στον τουριστικό κλάδο.

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ