ΝΕΣΤΩΡ προς Δημοτική Αρχή: «Σταματήστε να εμπαίζετε την κοινωνία και τους επαγγελματίες με σοφιστείες μέχρι την ύστατη ώρα!»

Screenshot 1

Διάβασα με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του Δημάρχου περί «μείωσης 30% της επιβάρυνσης των επαγγελματιών που διατηρούν τραπεζοκαθίσματα». Επειδή η αντιπολιτευτική μας θέση μάς δίδει το δικαίωμα του αντιλόγου, όχι μόνο θα διαφωνήσουμε με τη δήλωση του Δημάρχου, αλλά θα σας αποδείξουμε ότι αυτά που ευαγγελίζεται βρίσκονται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Ο Δήμαρχος παρέθεσε ένα πίνακα στον οποίο όντως παρουσιάζεται ότι το κόστος τραπεζοκαθισμάτων έπεσε κατά μέσο όρο, ανά επιχείρηση και ανά τετραγωνικό μέτρο. Για εμάς στο Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ είναι μια πασιφανής αλλοίωση της πραγματικότητας. Όλοι οι καταστηματάρχες γνωρίζουν ότι πληρώνουν ανά τετραγωνικό μέτρο τα ίδια και περισσότερα (αύξηση κατά 10€/τμ υπό την παρούσα Δημοτική Αρχή σε πλατεία Λάππα, Πλαστήρα, Κεντρική κλπ). Κανένα κόστος δεν έπεσε ανά τετραγωνικό.

Η άνθιση των «street cafe» που βγάζουν 1-2 τραπεζάκια, αλλά και το άνοιγμα καταστημάτων με τραπεζοκαθίσματα περιφερειακά της πόλης, σε ζώνες με χαμηλότερο κόστος, έριξε το συνολικό μέσο όρο κόστους ανά επιχείρηση. Έτσι απλά.

Όταν λειτουργούν 10 επιχειρήσεις με κόστος 35€/τμ και ανοίξουν άλλες 5 στην οδό Τρικάλων με κόστος 25€/τμ, τι θα κάνει ο μέσος όρος; Τα συμπεράσματα, λοιπόν, του Δημάρχου αφορούν όσους δεν αντιλαμβάνονται απλά μαθηματικά. Εγώ δεν απευθύνομαι σε τέτοιους πολίτες, αλλά σε όσους σκέπτονται.

Συμπερασματικά η πτώση του μέσου όρου των τελών ανά επιχείρηση, προφανώς δε συνέβη λόγω πολιτικών, επιμονής και λοιπών διοικητικών αρετών της Δημοτικής Αρχής όπως ισχυρίζεται ο Δήμαρχος, αλλά λόγω της αύξησης του αριθμού των επιχειρήσεων σε ζώνες χαμηλού κόστους στις γειτονιές,  στις εισόδους και εξόδους της πόλης. Λόγω μιας μικροοικονομικής εξέλιξης, που δεν έχει καμία σχέση με το Δήμο. Ας σταματήσει, λοιπόν, η παρούσα δημοτική αρχή να ερμηνεύει τα στοιχεία όπως τη βολεύει προσπαθώντας να εξωραΐσει τη ζοφερή πραγματικότητα. Μην εμπαίζετε την κοινωνία και τον επαγγελματικό κόσμο μέχρι την ύστατη ώρα. Οι πολίτες δεν είναι αγράμματοι!

Ηλίας Σχορετσανίτης

Υποψήφιος Δήμαρχος Καρδίτσας

Επικεφαλής Ν.Ε.Σ.ΤΩΡ